Date:November 25, 2014

Ingen sammenheng mellom dataspill og vold

NSM, 25. november 2014

En amerikansk undersøkelse slår fast at barn og unge ikke blir voldelige av å spille dataspill med voldelige scener i. Aldersmerkene er fortsatt viktige i kjøpssituasjonen, siden spill til voksne kan virke skremmende på mindre barn.

Nye, omfattende amerikanske langtidsstudier viser ingen sammenheng mellom voldelige scener i dataspill og vold i den virkelige verden. Tvert imot viser undersøkelsen et økende medieforbruk og et fall i ungdomskriminaliteten i perioden 1996 til 2011.

Undersøkelsen er laget av Christopher Ferguson, som er psykolog ved Stetson University. Til Science Alert advarer han mot at fokus på dataspill og andre medier gjør oss blinde for de virkelige problemene.

“Det er en risiko for å identifisere feil problem, medievold kan distrahere samfunnet fra mer presserende problemer som fattigdom, utdannelse, faglige forskjeller og mental sunnhet”, forteller Christopher Ferguson og fortsetter:

“Denne forskningen kan hjelpe samfunnet med å fokusere på spørsmål som virkelig betyr noe, og ikke fordele unødvendige ressurser på jakten av moralske agendaer med liten praktisk verdi.”

Aldersmerker fortsatt viktige
NSM, som er en sammenslutning av spilldistributører i Norge, hilser de nye forskningsresultater velkomne, men oppfordrer fortsatt foreldre til å holde øye med de veiledende PEGI (Pan European Game Information) aldersmerkene på barnas pc- og konsollspill.

”Aldersmerkene handler ikke om spillenes vanskelighetsgrad, men de kan gi en god indikasjon på om et spill som er utviklet til voksne, f.eks. kan virke skremmende på mindre barn”, forteller Richard Pettersen, som er formann i NSM.

Ta barna med på råd
Sammen med Medietilsynet, har NSM nettopp oppdatert den årlige kampanjen for aldersmerkene.

”PEGI aldersmerking gir en umiddelbar innholdsdeklarasjon i kjøpsøyeblikket. Ut over det kan man forhøre seg hos andre foreldre eller pedagogene i barnas institusjon, og det er alltid en god idé å ta barna med på råd”, forteller Richard Pettersen.

Den nye kampanjebrosjyren kan hentes her 
Christopher Fergusons resultater kan leses her