Spilgrenrer

Computerspil kan inddeles på mange forskellige måder – for eksempel ud fra spillets tema, grafik og platform. Nye spil udvikles hele tiden, og nye genrer dukker op undervejs. Denne oversigt giver dig en enkel beskrivelse af nogle af tidens mest populære genrer.

Førstepersons skydespil (FPS)
Spilleren indtager rollen som soldat i forskellige krigssituationer. Man spiller kortere tidsbegrænsede kampe med op til 60 andre spillere. Målet er at besejre fjender og fuldføre opgaver som fx at overtage militærbaser eller redde gidsler. Spillene er konkurrencebetonede og har høje krav til koordinations- og reaktionsevner. Genrens indhold og tematik retter sig primært mod et voksent publikum.
Typiske førstepersons skydespil: Call of Duty, Battlefield, Counter-Strike.

Action-adventure
Action-adventures er en blandingsgenre, hvor actionelementet – ofte i form af skydespillet – blandes med adventureelementet, hvor spilleren skal løse forskellige opgaver. Action-adventurespillet kan tage udgangspunkt i mange typer af fiktionsgenrer som fx gangstergenren (Grand Theft Auto), moderne action (The Last of Us) og gysergenren (Resident Evil).
Typiske action-adventure spil: Grand Theft Auto, The Last of Us, Tomb Raider, Assassins Creed

Byggespil
Spil i denne genre omtales ofte som digital Lego. Man bruger byggeklodser til at bygge alt fra enkle møbler til at genskabe historiske monumenter. Spillene kan både være eventyr med deciderede mål eller primært handle om at bygge og skabe.
Typiske byggespil: Minecraft, Terraria

Strategispil
I strategispil koncentrerer man sig ikke om en enkelt figur, men om en hel hær, familie eller samfund. I strategispil handler det om at sammensætte de rigtige enheder og bruge dem strategisk. Her går den centrale aktivitet altså ud på at økonomisere med sine ressourcer, prioritere mellem enheder og styre dem rigtigt i kamp.
Typiske strategispil: Civilization, The Sims, Starcraft

Action-strategispil
Dette er en relativ ny onlinegenre, hvor perspektivet er det samme som i strategispil, men hvor man kun styrer en figur og arbejder på hold med andre spillere. Spillene er meget konkurrencebetonede og populære i det professionelle turneringsmiljø (E-sport), hvor der stilles høje krav til hurtighed, koordination og taktiske evner. Genren omtales ofte som MOBA (Multiplayer online battle arena).
Typiske action-strategispil: League of Legends (LOL), DOTA 2, Heroes of The Storm

Sportsspil
Dette er en populær genre, der simulerer kendte idrætsgrene som fodbold, tennis og ishockey. Spilleren styrer enkeltudøvere eller hele hold, og følger som oftest de samme regler som gælder i virkeligheden
Typiske sportsspil: FIFA, NHL

Rollespil
I rollespil styrer spilleren en karakter, som man løbende kan gøre klogere, stærkere og dygtigere ved at løse opgaver og kæmpe mod andre figurer i spillet. Rollespil kan både spilles offline og online. I online rollespil, også kendt som MMORPG, er der mulighed for at alliere sig med andre spillere for at kæmpe mod modstandere eller bare ”hænge ud”. Det kan gøre spilaktiviteten mere alsidig og udfordrende, og mange anser derfor online rollespillet for at være en genre i sig selv.
Typiske rollespil: Diablo, Skyrim, Dragon Age
Typiske online rollespil: World of Warcraft, Star Wars: The Old Republic, Wildstar

Puzzle-spil
I modsætning til mange af de genrer, vi har været inde på indtil nu, lægger puzzle-spillene op til en kortvarig adspredelse. Der er tale om simple spil, som ofte benytter abstrakt grafik frem for egentlige fiktive universer. Den centrale spilaktivitet består typisk i at overskue og manipulere et grafisk univers, der bliver stadig mere indviklet. Denne genre er specielt populær på de mobile platforme.
Typiske puzzle-spil: Angry Brids, Tetris, Candy Crush

Racingspil
Racingspil er opdelt i to undergenrer. I de realistiske racingspil er biler, køreegenskaber og baner genskabt minutiøst efter virkeligheden. Mens de såkaldte arkaderacingspil fokuserer mere på en sjov end en realitisk oplevelse.
Typiske racingspil: Gran Turismo, Forza og Need For Speed

Kampspil
I kampspillet er skydevåbnet skiftet ud med kampsportsteknikker. Her skal man gøre det af med sin modstander ved hjælp af klassiske kampsportsdiscipliner eller simpel ”streetfight”. Her gælder det om at gennemskue modstanderens svagheder og deraf finde det rigtige modangreb.
Typiske kampspil: Tekken, Streetfighter, UFC

Platformsspil
Traditionel genre fra 1980’erne, hvor spilaktiviteten typisk bestod i at hoppe fra platform til platform for at samle ting op, undgå fælder og kæmpe mod modstandere. Nyere platformsspil følger stort set de samme principper, bortset fra at 2D grafikken er blevet erstattet med 3D grafik. Der er typisk tale om nuttede, tegneserieagtige figurer som f.eks. Mario, Sonic og Rachet & Clank. Seneste tedens er en form for platformsspil med tilhørende fysiske figurer, der vækkes til live på skærmen.
Typiske platformsspil: Super Mario, Skylanders, Disney Infinity, Little Big Planet, Rayman

Party games
Party games er fællesbetegnelsen for en række spil, der flytter handlingen væk fra skærmen og ud mellem spillerne. Det sker typisk ved hjælp af alternative input-former som for eksempel dansemåtten, hvor man skal træde på forskellige felter. Den centrale spilaktivitet består i at udføre ”sit nummer” på bedste vis – og gerne i selskab med nogle venner. Mange party games har musik som tema, men det er ikke en forudsætning.
Typiske party spil: Just Dance, Singstar