Hva er dataspill

De første dataspillene kom på markedet i 1970-årene. Det var snakk om enkle spill med en udetaljert grafikk. For eksempel var spillet Pong en enkel utgave av bordtennis.

Spillene ble gradvis mer avanserte og fra 1990-årene tok utviklingen virkelig av. Blant annet oppsto 3D-grafikken som gjorde det mulig å skildre tredimensjonale rom i dataspill som f.eks. Wolfenstein.

Dessuten muliggjorde kraftigere datamaskiner og spillkonsoller kunstig intelligens og grafiske universer med en hittil usett grad av detaljer. Senere ble internett utbredt og gjorde online-spill mer populære, og i dag er spillene også utbredt på mobile plattformer som smarttelefoner og nettbrett.

Det finnes mange forskjellige slags dataspill, og de er i mange tilfeller en forlengelse av ulike typer leker og spill vi kjenner fra før. For eksempel har ‘The Sims’ mye til felles med det klassiske dukkehuset og et skytespill som ‘Counterstrike’ har mye til felles med den klassiske leken ”politi og røver”. På samme måte bygger dataspill som ‘Civilization’ videre på strategiske brettspill som sjakk.

Det er altså viktig å huske at dataspill er mange ulike ting. De opptrer i mange sjangre og på mange plattformer, og hvis man skal forstå hva barna gjør i spillene, bør man kjenne litt til det. I dette avsnittet får du først en introduksjon til dataspillets sjangre, og deretter får du en introduksjon i dataspillets plattformer.