PLATTFORMER

De første dataspillene var såkalte ”arkadespill”. Det vil si at det var store maskiner som var plassert på offentlige steder som barer og kjøpesentre. Man fant snart ut at det var smart å lage mindre spillkonsoller, dvs. spillemaskiner som kunne kobles til TV-en hjemme i stua.

Samtidig begynte datamaskinene gradvis å bli store nok til at man kunne spille spill på dem. I dag spilles det spill på datamaskinen, samtidig som konsollene har utviklet seg i to retninger: Hjemmekonsollen og den håndholdte konsollen. Dessuten har smarttelefoner og nettbrett også utviklet seg til nye mobile spillplattformer.

Datamaskin (pc og mac)
Datamaskinen er ofte både hjemmekontor og underholdningsmedia – herunder spillemaskiner. Spillene kan være DVD-er som settes inn i datamaskinen, men det kan også være snakk om spill som lastes ned fra internett eller som spilles over internett. For eksempel utnytter mange barn og unge muligheten til å spille gratis småspill (puzzles) over internett.

Spillkonsoll (PlayStation 4, Xbox One, WiiU)
I motsetning til datamaskinen, er konsollen en mer dedikert spillmaskin man tilslutter TV-en. Spillene ligger ikke i selve konsollen, men kan være DVD-er man setter i maskinen. På de nyere konsollene er det også mulig å laste ned spill og spille sammen over internett. På konsollene har ”kontrollen” erstattet musen og tastaturet, og det eksperimenteres også med alternative inngangstyper. Det finnes for eksempel mikrofoner, dansematter samt teknologier som Kinect, Move og Wii, der man lager bevegelser i luften.

Håndholdte konsoller (Nintendo 3DS, PS Vita)
I motsetning til hjemmekonsollen har den håndholdte konsollen en innebygget skjerm og er så liten at man kan ha den i vesken eller lommen. I 1980-årene het det ”bip-bip-spill” og konseptet er det samme i dag, selv om mange av dem har flere funksjoner. For eksempel kan de mest avanserte håndholdte konsollene også spille av film og musikk.

Smarttelefoner og nettbrett
I løpet av de seneste årene er smarttelefoner og nettbrett blitt viktige plattformer for interaktive spill. Her kalles spillene for Apper, og de lastes direkte ned til enheten via internett.

I begynnelsen var de fleste appene små puslespill, men i dag kan man finne alle sjangre til smarttelefoner og nettbrett. Utvalget er enormt, og det kommer nye spill daglig. I motsetning til pc- og konsollspill, så er ikke apper merket etter PEGI-systemet. I stedet har Apple og Google sine egne aldersveiledninger til iOS og Android.