SPILLSJANGRE

Dataspill kan deles inn på mange forskjellige måter – for eksempel ut fra spillets tema, grafikk og plattform. Nye spill utvikles hele tiden, og nye sjangre dukker opp underveis. Denne oversikten gir deg en enkel beskrivelse av noen av tidens mest populære sjangre.

Førstepersons skytespill (FPS)
Spilleren inntar rollen som soldat i forskjellige krigssituasjoner. Man spiller korte, tidsbegrensede kamper med opptil 60 andre spillere. Målet er å beseire fiender og fullføre oppgaver som f.eks. å overta militærbaser eller redde gisler. Spillene er konkurransebetonte og har høye krav til koordinasjons- og reaksjonsevner. Sjangerens innhold og tema retter seg primært til et voksent publikum.
Typiske førstepersons skytespill: Call of Duty, Battlefield, Counter-Strike.

Action-eventyr
Action-eventyr er en blandingssjanger hvor action-elementet – ofte i form av skytespillet – blandes med eventyrelementet der spilleren skal løse forskjellige oppgaver. Action-eventyrspillet kan ta utgangspunkt i mange typer fiksjonssjangre som f.eks. gangstersjangeren (Grand Theft Auto), moderne action (The Last of Us) og grøssersjangeren (Resident Evil).
Typiske action-eventyrspill: Grand Theft Auto, The Last of Us, Tomb Raider, Assassins Creed

Byggespill
Spill i denne sjangeren omtales ofte som digital Lego. Man bruker byggeklosser for å bygge alt fra enkle møbler til å gjenskape historiske monumenter. Spillene kan være eventyr med dedikerte mål eller primært handle om å bygge og skape.
Typiske byggespill: Minecraft, Terraria

Strategispill
I strategispill konsentrerer man seg ikke om en enkelt figur, men om en hel hær, familie eller samfunn. I strategispill handler det om å sette sammen riktige enheter og bruke dem strategisk. Her går den sentrale aktiviteten altså ut på å økonomisere med ressursene sine, prioritere mellom enheter og styre dem riktig i kamp.
Typiske strategispill: Civilization, The Sims, Starcraft

Action-strategispill
Dette er en relativ ny online-sjanger der perspektivet er det samme som i strategispill, men der man kun styrer en figur og jobber på lag med andre spillere. Spillene er svært konkurransebetonete og populære i det profesjonelle turneringsmiljøene (E-sport), hvor det stilles høye krav til hurtighet, koordinasjon og taktiske evner. Sjangeren omtales ofte som MOBA (Multiplayer online battle arena).
Typiske action-strategispill: League of Legends (LOL), DOTA 2, Heroes of The Storm

Sportsspill
Dette er en populær sjanger som simulerer kjente idrettsgrener som fotball, tennis og ishockey. Spilleren styrer enkeltutøvere eller hele lag, og følger som oftest de samme reglene som gjelder i virkeligheten.
Typiske sportsspill: FIFA, NHL

Rollespill
I rollespill styrer spilleren en karakter som man hele tiden kan gjøre klokere, sterkere og flinkere ved å løse oppgaver og kjempe mot andre figurer i spillet. Rollespill kan spilles både offline og online. I online rollespill, også kjent som MMORPG, er det mulig å alliere seg med andre spillere for å kjempe mot motstandere eller bare ”henge med hverandre”. Dette kan gjøre spillaktiviteten mer allsidig og utfordrende, og mange anser derfor online rollespill for å være en sjanger i seg selv.
Typiske rollespill: Diablo, Skyrim, Dragon Age
Typiske online rollespill: World of Warcraft, Star Wars: The Old Republic, Wildstar

Puzzle-spill
I motsetning til mange av de sjangrene vi har vært inne på til nå, legger puzzle-spillene opp til en kortvarig adspredelse. Det er snakk om enkle spill som ofte benytter abstrakt grafikk i stedet for egentlige fiktive universer. Den sentrale spillaktiviteten består typisk i å overskue og manipulere et grafisk univers som blir mer og mer innviklet. Denne sjangeren er spesielt populær på de mobile plattformene.
Typiske puzzle-spill: Angry Brids, Tetris, Candy Crush

Racingspill
Racingspill er oppdelt i to undersjangre. I de realistiske racingspillene er det biler, kjøreegenskaper og baner gjenskapt etter virkeligheten. Mens de såkalte arkaderacingspillene fokuserer mer på en morsom enn en realistisk opplevelse.
Typiske racingspill: Gran Turismo, Forza og Need For Speed

Kampspill
I kampspill er skytevåpenet skiftet ut med kampsportteknikker. Her skal man kvitte seg med motstanderen ved hjelp av klassiske kampsportdisipliner eller enkel ”streetfight”. Her gjelder det å gjennomskue motstanderens svakheter og så finne riktig motangrep.
Typiske kampspill: Tekken, Streetfighter, UFC

Plattformspill
Tradisjonell sjanger fra 1980-årene der spillaktiviteten typisk besto i å hoppe fra plattform til plattform for å samle opp ting, unngå feller og kjempe mot motstandere. Nyere plattformspill følger stort sett de samme prinsippene, bortsett fra at 2D-grafikken er erstattet med 3D-grafikk. Det er typisk snakk om tegneserieaktige figurer som f.eks. Mario, Sonic og Rachet & Clank. Den seneste tendensen er en type plattformspill med tilhørende fysiske figurer, som vekkes til live på skjermen.
Typiske plattformspill: Super Mario, Skylanders, Disney Infinity, Little Big Planet, Rayman

Partyspill
Partyspill er fellesbetegnelsen for mange spill som flytter handlingen bort fra skjermen og ut til spillerne. Det skjer vanligvis ved hjelp av alternative inngangsformer som for eksempel dansematten der man skal tråkke på ulike felt. Den sentrale spillaktiviteten består i å utføre ”sitt nummer” best mulig – og gjerne i selskap med venner. Mange partyleker har musikk som tema, men det er ikke en forutsetning.
Typiske partyspill: Just Dance, Singstar