.

  Vinkkejä vanhemmille

  Videopelejä pelaavat kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset. Tietokonepelaajien keski-ikä onkin nykyään yli 30 vuotta. Koska monet pelit on suunnattu aikuispelaajille, on tärkeää, että lasten vanhemmat ymmärtävät millaisia pelejä he lapsilleen ostavat.

  Vuodesta 2003 lähtien videopelit on merkitty PEGI-merkinnöin, jotka ilmaisevat pelin sopivuudesta lapsille ja nuorille. Pelien ikärajamerkinnät ovat sitovia, joten niitä tulee noudattaa. Lisätietoja näistä löytyy osoitteesta www.ikarajat.fi.

  Lasten vanhempia suosittelemme tutustumaan peleihin omakätisesti sekä keskustelemaan aiheesta muiden vanhempien kanssa. Suosittelemme myös uusien pelikonsolien (Xbox One, PlayStation 4, Wii U) ikärajaominaisuuksien käyttöä. Niillä voi estää liian nuoria pelaajia pelaamasta heille sopimattomia pelejä.

  Download PEGI leaflet 2017

  .

  IKÄRAJAMERKINNÄT

  IKÄMERKINTÄ EI ILMAISE PELIN VAIKEUSTASOA

  Kaikki uudet tietokone- ja videopelit on merkitty yhteiseurooppalaisella PEGI-ikärajamerkinnällä. Ikärajamerkinnät ovat 3, 7, 12, 16 ja 18. Ne ilmaisevat onko pelin sisältö liian pelottavaa lapsille ja nuorille. Ikärajamerkinnät eivät ilmaise pelin vaikeustasoa. Esimerkiksi ikärajan ”3” peli on lapsille harmiton, mutta voi olla tästä huolimatta pelinä liian vaikea kolmevuotiaalle. Näin ollen ikärajamerkinnällä ”3” merkitystä pelistä ei pieni lapsi
  välttämättä nauti.

  .

  SISÄLTÖMERKINNÄT

  ILMAISEVAT JOS PELI SISÄLTÄÄ VÄKIVALTAA, JÄNNITYSTÄ, KIROILUA, SEKSIÄ YMS.

  Pelipakettien selkäpuolella on yllä olevia sisältömerkintöjä yksi tai useampi. Esimerkiksi ikärajalla 16 varustettu peli voi sisältää väkivaltaa, kirosanoja tai alastomuutta. Ikärajalla 3 merkityissä peleissä ei ole sisältömerkintää. Lisätietoja sisältömerkinnöistä löytyy osoitteesta www.pegi.info

  .

  Valvontavälineitä vanhemmille

  Lapsilukkojen avulla vanhemmat ja huoltajat voivat valvoa tai rajoittaa lasten pääsyä peleihin ja muihin viihdemuotoihin. Pelikonsolien ja pelijärjestelmien valmistajat tarjoavat vanhemmille erilaisia välineitä käytön valvontaan. Ne perustuvat usein suoraan pelin ikäluokitukseen:

  muunneltavat valvontavälineet, joilla voidaan tapauskohtaisesti rajoittaa pelejä, joita lapsi pääsee pelaamaan

  välineet, joilla valvotaan mahdollisuutta käyttää Internetiä pelikonsolista ja kädessä pidettävistä laitteista

  välineet, joilla valvotaan aikaa, jonka lapsi voi käyttää pelikonsolin parissa.

  Ostettavan järjestelmän opaskirjoista löytyy kaikki tarpeellinen tieto lapsilukoista. Kaikki suurimmat pelivalmistajat tarjoavat lisäksi tietoa online-muodossa.

  Selvitä, millainen järjestelmä sopii kotiisi, ja etsi siitä lisätietoja napsauttamalla jotakin seuraavista linkeistä. Jos pelikonsolia tai -laitetta ei löydy alla olevasta luettelosta, sinun kannattaa pyytää lisätietoja suoraan valmistajalta.

  .

  .