.


  HJELP TIL FORELDRE

  Flere og flere voksne spiller dataspill, og den gjennomsnittlige dataspilleren er i dag over 30 år. Derfor blir det utviklet en rekke spill som utelukkende er beregnet til voksne.

  Av den grunn er det viktig at man sjekker de spillene man kjøper til barna sine.

  Siden 2003 har aldersmerking på spillenes esker veiledet om hvorvidt et spill kan virke skremmende for forskjellige aldersgrupper. Aldersmerkingen er veiledende og hvert spills potensiale må vurderes ut fra hvilke sammenhenger spillet skal brukes i.

  Man kan for eksempel selv spille spillene, rådføre seg med andre voksne eller benytte foreldreinnstillingene i de nye spillkonsollene Xbox One, Nintendos WiiU og PlayStation 4, som gir mulighet til å begrense tilgangen til bestemte spill jf. aldersmerkingen.

  Download PEGI leaflet 2017

  .

  ALDERSMERKER

  FORTELLER IKKE HVOR VANSKELIG SPILLET ER – MEN OM DET KAN VIRKE SKREMMENDE

  Alle nye data- og konsollspill er merket med Pan European Game Information (PEGI). Aldersmerkene 3, 7, 12, 16 og 18 forteller om et spill inneholder elementer som anses som skremmende for barn og unge. Aldersmerkene handler IKKE om spillets vanskelighetsgrad. F.eks. er et spill med merket ‘3’ ufarlig, men det kan være for vanskelig for et barn på 3 år. Et spill med merket ‘3’ er altså ikke nødvendigvis et spill som små barn vil ha glede av å spille.

  .

  INNHOLDSIKONER

  FORTELLER OM SPILLET INNEHOLDER VOLD, SKREMMENDE SCENER, BANNING, SEX M.M.

  På baksiden av spilleskene utdypes spillenes aldersmerking med et eller flere av ikonene over. De beskriver at et spill f.eks. er merket ‘16’ pga. voldelig innhold, støtende språk eller nakenhet. Spill som er merket ‘3’, har ingen innholdsikoner på baksiden. Sjekk spillenes merking på www.pegi.info

  .

  Kontrollverktøy for foreldre

  Med sikkerhetslås for foreldre kan foreldre og omsorgspersoner kontrollere eller begrense tilgangen til spill og andre former for underholdning. Konsoll- og spillprodusenter tilbyr foreldre forskjellige metoder når det gjelder kontrollen av slik tilgang. Vanligvis er kontrollmekanismene direkte knyttet til aldersmerkingen et spill har fått.

  Kontrollmekanismer som endrer og stiller inn restriksjoner, slik at man i hvert enkelt tilfelle kan avgjøre hvilke spill barnet kan spille

  Kontrollmekanismer som kontrollerer tilgangen til internett fra konsoller og håndholdt utstyr

  Kontrollmekanismer som kontrollerer hvor lang tid barnet kan tilbringe ved konsollen

  All informasjon du trenger om sikkerhetslåser for foreldre finner du i det skriftlige materialet som følger med systemet du har kjøpt. Du kan imidlertid også finne nyttig informasjon hos samtlige større spillprodusenter på nettet.

  Ta deg tid til å bli kjent med systemet dere bruker hjemme, og klikk deretter på en av følgende lenker, hvis du vil finne ut mer om hvordan de fungerer. Dersom spillkonsollen eller utstyret ikke står i listen nedenfor, foreslår vi at du kontakter produsenten direkte for å få mer informasjon.