TIPS TILL FÖRÄLDRAR

  Allt fler spelar dataspel och genomsnittsåldern är idag över 30 år. Många spel är gjorda för en vuxen publik och därför är det viktigt att man som förälder blir informerad om de spel man köper till sina barn.

  Sedan 2003 har spelens fodral märkts med PEGI för att informera om ett spels lämplighet för barn och unga. Åldersmärkningarna är inte lagstiftade men bör ses som vägledande i ditt köpbeslut.

  Som förälder uppmuntrar vi dig att själv spela, samtala med andra föräldrar och att använda de föräldrainställningar som finns i de nya spelkonsolerna Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Wii U, som ger möjlighet att begränsa åtkomsten till spel med en viss åldersmärkning.

  Download PEGI leaflet 2017

  .

  ÅLDERSMÄRKNINGAR

  Anger inte svårighetsgraden – men indikerar spelets lämplighet

  Alla nya dataspel märks med Pan European Game Information (PEGI). Åldersmärkningarna 3, 7, 12, 16 och 18 anger spelets lämplighet med hänsyn till skydd av minderåriga. Åldersmärkningar anger inte spelets svårighetsgrad. Ett spel märkt ”3” är t.ex. helt ofarligt men kan ändå vara väldigt komplicerat för små barn. Ett spel märkt ”3” betyder alltså inte nödvändigtvis att små barn har glädje av det.

  .

  INNEHÅLLSSYMBOLER

  Anger de huvudsakliga anledningarna till att ett spel har fått en viss märkning

  På baksidan av spelets förpackning finns en åldersmärkning tillsammans med en eller flera symboler. Symbolerna beskriver varför ett spel fått en viss åldersmärkning, t.ex. våld, grovt språk eller nakenhet. Spel märkta ”3” har ingen innehållssymbol. Kontrollera spelets märkning på www.pegi.info

  .

  Kontrollverktyg för föräldrar

  Med en föräldraspärr kan föräldrar och vårdnadshavare kontrollera eller begränsa tillgången till spel och andra former av underhållning. Konsol- och spelsystemtillverkare erbjuder föräldrarna olika sätt att kontrollera tillgängligheten. Vanligen finns kontroller som bygger direkt på spelens åldersklassificering.

  kontroller som ändrar och sätter begränsningar för att från fall till fall bestämma vilka spel dina barn får spela,

  begränsning av tillträdet till Internet från konsoler och portabla konsoler,

  begränsning av den tid som barn får tillbringa vid konsolen.

  Du hittar all information om föräldraspärrar som du behöver i den dokumentation som följer med det system du köpt. Du kan också hitta nyttig information från alla större speltillverkare online.

  Ta dig tid hemma att identifiera systemet i fråga och klicka sedan på en av följande länkar om du vill veta mer om hur de fungerar. Om spelkonsolen eller den portabla konsolen inte finns med i förteckningen nedan föreslår vi att du kontaktar tillverkaren direkt för att få mer information.