GODA RÅD TILL FÖRÄLDRARNA – En föräldraguide


ANGI Nordic har tagit fram åtta goda råd om barn, tonåringar och datorspel:

ENGAGERA DIG
Engagera dig i ditt barns spelvärld. Tala med ditt barn om upplevelserna som datorspelet ger upphov till. Hjälp ditt barn att skaffa sig ett realistiskt förhållningssätt till det som hen ser och hör. Spela gärna tillsammans med ditt barn.

LÄR AV DITT BARN
Framför datorn är det ofta barnen som är experterna. Du kan faktiskt lära dig nya saker av ditt barn, som får många kunskaper från sina kamrater och i skolan.

UPPRÄTTA AVTAL
Upprätta ett avtal med ditt barn om hur mycket hen får spela. Inför till exempel spelstopp en timme före läggdags, eller spelfria myskvällar för hela familjen.

LÅT DATORN STÅ FRAMME
Placera datorn eller spelkonsolen i köket eller vardagsrummet. Då kan du lättare dela ditt barns intressen, och du vet vad som spelas.

ORDNA ANDRA AKTIVITETER
Det är bra att ta en skärmpaus, och barn som spelar i många timmar behöver röra på sig. Barn som blir uttråkade om de inte får spela behöver andra fritidsaktiviteter som är lika spännande.

BEKANTA DIG MED SPELEN
Kontrollera åldersmärkningen och sätt gränser för vilka typer av spel som du tycker att ditt barn ska få spela. Rådgör med andra som känner till spelen, och tänk på att piratkopior saknar åldersmärkning.

SAMTALA MED ANDRA FÖRÄLDRAR
Tala med andra föräldrar om deras förhållningssätt till datorspel och vilka regler de har infört. Byt erfarenheter om spelvanor och regelverk med varandra.

VAR EN FÖREBILD
Även om du inte spelar själv kan du vara en bra förebild. Skaffa dig en uppfattning om spelen och tala med ditt barn om dem.