Date:November 28, 2013

Dataspel överträffar Hollywood

Dataspel är världens största underhållningsfenomen. Nya konsoler får marknaden att växa med 20 procent.

Hollywood får ursäkta, världens största underhållningssatsningar syns inte längre bland storfilmernas kassakor. Dataspel har tagit täten i underhållningsbranschen.

En miljard dollar på tre dagar
Grand Theft Auto V, den populära spelseriens senaste inkarnation, drog in en miljard dollar under bara tre dagar när det släpptes i september i år. I jämförelse tog det världens snabbast säljande film, The Avengers, hela 19 dagar att nå en liknande siffra.

En ny generation spelkonsoler
Och det är bara början. Miljontals spelentusiaster världen över har väntat otåligt för nästa generations spelkonsoler, Xbox One och Playstation 4 (PS4), som just släppts på de större marknaderna.

PS4 lanserades I USA och Kanada den 15 november och översteg en miljon sålda exemplar redan under första dygnet på marknaden. Även Xbox One såldes i över en miljon exemplar på mindre än 24 timmar när konsolen släpptes tätt inpå den 22 november.

Underhållning för nästa årtionde
– Nästa generations konsoler kommer att definiera spelandet under det kommande årtiondet, och med tanke på PS4 och Xbox Ones varma mottagande förväntas de tillföra en stor försäljningsökning för hela branschen. Detta cementerar spelandets dominanta ställning som den största underhållningsformen, säger Niklas Molin, ordförande för den svenska grenen av distributörsföreningen ANGI.

Kraftigt förbättrade spelupplevelser
Nästa generations kraftfulla konsoler erbjuder mer än bara bättre grafik. Framtiden för med sig bättre online-upplevelser med omedelbar kommunikation via sociala medier.

– Spelupplevelsen har förbättrats markant på alla nivåer, vare sig det rör sig om prestanda, delningsfunktioner, onlinetjänster, de nya kontrollerna eller spelen själva, säger Niklas Molin.

Den nya generationens spelkonsoler handlar också om fjärrstyrning, att spela tillsammans med vänner över flera skärmar, med t.ex. surfplattor eller bärbara spelenheter. Detta i sällskap med nya sätt att kommunicera och dela spelupplevelser över sociala medier kommer att bidra till nya sätt att spela tillsammans.

20 procents tillväxt
Konsolerna utgör tillsammans med de samhörande spelen en stark drivkraft till branschens ekonomiska tillväxt. Baserat på en uppskattning från den nordiska spelbranschen kommer försäljningen av konsoler och relaterade spel att stiga med 20 procent lagom till att den nordiska marknaden når upp till närmare 600 miljoner euro under 2014, tillbehör och digital försäljning ej inräknat.

Ytterligare 25-30 procent tillväxt digitalt
Det är viktigt att poängtera hur den totala marknaden är betydligt större än så. Ovanstående siffra baseras enbart på fysisk försäljning, samtidigt som branschen upplever en kraftig ökning av digital spelförsäljning, online-spelande och spelrelaterade tjänster.

De största utgivarna uppskattar att 25-30 procent av sin försäljning sker helt digitalt.

– Denna trend kommer att växa med de nya konsolerna. Konsolerna och de fysiska spelen blir en plattform för en mängd olika online-upplevelser vilket ökar livslängden för varje spel, säger Niklas Molin.