Date:March 17, 2014

Dataspelsgalan 2014

Den 27 mars utses årets dataspel på Dataspelsgalan 2014. Galan äger rum på Ambassadeur i Stockholm och här presenteras de nominerade spelen.

Nominerade till Årets Spel är: Assassin’s Creed IV: Black Flag, BioShock Infinite, Grand Theft Auto V och The last of us. De nominerade till Årets Svenska Spel är: Battlefield 4, Brothers: A Tale of two sons, Europa Universalis IV samt Year Walk.

Nomineringar har tagits fram av en expertjury bestående av media och återförsäljare. Förutom juryns ordförande Ove Kaufeldt är juryn hemlig tills vinnarna är utsedda.

Och juryarbetet har inte varit enkelt. “När man tänker tillbaka på 2013 så framstod det kanske som ett ganska lugnt år med få stortitlar, men innan vi började gallringen hade flera av kategorierna så många som 30-50 spel nominerade. Då säger det sig självt att en del förhandstippade favoriter försvinner på vägen. Vi hade lätt kunnat ha sju-åtta lika värdiga nominerade i en del kategorier men nu är det ju på gott och ont bara fyra titlar som får den äran.” säger Ove Kaufeldt.

“Jag tycker också att det är mycket positivt att juryn i år består av över 30 procent kvinnor, vilket är fler än någonsin” fortsätter juryns ordförande Ove Kaufeldt.

Nominerade i kategorin Folkets val är de mest sålda spelen under 2013 enligt media control-GfK. Vinnaren i Folkets val utses genom omröstning i samarbete med Gamereactor.

Röstning sker på http://www.gamereactor.se/folketsval

Övriga kategorier som delas ut på galan är:

Årets Strategispel, Angi’s Hederspris, Årets Casualspel, Årets Racingspel, Årets Plattformspel, Årets Actionäventyr, Årets Sportspel, Årets Jurypris, Folkets Val

Nya kategorier för i år: Årets RPG, Årets Spelapp samt Årets FPS.

För mer information, besök: dataspelsgalan.se

Nominerade till årets spel

 Årets Spel
ASSASSIN’S CREED IV: BLACK FLAG
BIOSHOCK INFINITE
GRAND THEFT AUTO V
THE LAST OF US

Årets Svenska spel
BATTLEFIELD 4
BROTHERS: A TALE OF TWO SONS
EUROPA UNIVERSALIS IV
YEAR WALK

Årets Strategispel
EUROPA UNIVERSALIS IV
FIRE EMBLEM: AWAKENING
TOTAL WAR: ROME 2
XCOM: ENEMY WITHIN

Årets Spelapp
DEVICE 6
PLANTS VS ZOMBIES 2
THE ROOM TWO
YEAR WALK

Årets Sportspel
FIFA 14
FOOTBALL MANAGER 2014
NBA 2K14
NHL 14

Årets Actionäventyr
ASSASSIN’S CREED IV: BLACK FLAG
BROTHERS: A TALE OF TWO SONS
THE LAST OF US
TOMB RAIDER

Årets Plattformspel
LEGO MARVEL SUPER HEROES
RAYMAN LEGENDS
SUPER MARIO 3D WORLD
TEARAWAY

Årets FPS
BATTLEFIELD 4
BIOSHOCK INFINITE
CRYSIS 3
METRO: LAST LIGHT

Årets Racingspel
FORZA MOTORSPORT 5
GRAN TURISMO 6
NEED FOR SPEED: RIVALS
RACE DRIVER: GRID 2

Årets RPG
BROTHERS: A TALE OF TWO SONS
FIRE EMBLEM: AWAKENING
NI NO KUNI WRATH OF THE WHITE WITCH
POKEMON X&Y

Årets Casualspel
ANIMAL CROSSING: NEW LEAF
PLANTS VS ZOMBIES 2
RAYMAN LEGENDS
SKYLANDERS: SWAP FORCE

 

För frågor om nomineringarna kontakta:
Juryns ordförande, Ove Kaufeldt: Ove.kaufeldt@shin-ken.se

För frågor om Dataspelsgalan kontakta
Projektledare för galan, Marita Hammervold: Marita.Hammervold@subito.nu

Om Dataspelsgalan
Dataspelsgalan är Dataspelsbranschens pris för att uppmärksamma utveckling, kreativitet och innovation inom spel. Sedan 2000 har en expertjury utnämnt de nominerade spelen och vinnarna. De nominerade spelen ska ha släppts i Sverige under föregående kalenderår. Flera spel med globala framgångar skapas i Sverige och dessa premieras i en egen kategori. Sedan 2007 delas även ANGI’s (tidigare MDTS) hederspris ut till personer som har gjort avgörande insatser för den svenska spelbranschens utveckling. Besök hemsidan: www.dataspelsgalan.se

Dataspelsbranschen är en organisation som samlar och sammanställer data- och tv-spelsbranschens gemensamma ansvar och frågor och kommunicerar dessa. Dataspelsbranschen fokuserar på branschen i helhet och för dess talan i media. Bakom Dataspelsbranschen står branschföreningarna Spelplan-ASGD och ANGI (tidigare MDTS), som företräder utvecklare, producenter (Spelplan-ASGD) samt förlag och distributörer (ANGI). Besök hemsidan: www.dataspelsbranschen.se