Date:November 28, 2013

Dataspill gir Hollywood bank

Pressemelding, 28. november 2013

Dataspill er i dag verdens største underholdingsfenomen. Nye spillkonsoller forsterker effekten og markedet opplever en vekst på 20 prosent.

De største underholdningsfenomenene finnes ikke lenger blant Hollywoods mange blockbustere eller internasjonale musikkstjerner.

6,1 milliarder kroner på tre dager
Dataspill har overtatt førsteplassen når det kommer til underholdningsindustrien. Da det nyeste Grand Theft Auto kom i september tjente det 6,1 milliarder kroner på bare tre dager. Til sammenligning brukte The Avengers 19 dager på å nå samme omsetning, som hurtigste film noensinne.

Nye konsoller stormer frem
Utviklingen virker til kun å være startet. Millioner av dataspill-fans over hele verden har ventet utålmodig på den nye generasjonen av spillkonsoller, Xbox One og Playstation 4, som i disse dager lanseres over hele verden.

”De nye konsollene har lagt fra land med full kraft. Både Xbox One og Playstation 4 solgte mer enn én million eksemplarer i løpet av de 24 første timene på markedet. Vi er vitne til et generasjonsskifte med en enorm gjennomslagskraft, og dette underbygger spillmediets dominerende rolle”, forteller Richard Pettersen, styreleder for Norsk spill- og multimedia leverandørforening (NSM).

Markant bedre spillopplevelse
De nye spillkonsollene er ikke bare mer kraftfulle enn den nåværende generasjonen.

”Hele spillopplevelsen forbedres markant, offline- og online-spill smelter sammen og gjør det enklere å dele opplevelsene sammen med venner på sosiale medier. På samme tid utvides samspillet mellom spillkonsoller og smartphones og tablets som en følge av de nye konsollene”, forteller Richard Pettersen.

20 prosents vekst
Også økonomisk forventer spillindustrien at de nye konsollene og tilhørende spill blir en maktfaktor. Den nordiske spillbransjen, ANGI, regner med at salget av konsoller og spill kommer til å stige med 20 prosent. Hvis så skjer vil det samlede nordiske markedet nå snaue 5 milliarder kroner i omsetning i 2014.

Ytterligere 25-30 prosents vekst online
Men markedet er langt større enn dette. Tallene er nemlig kun basert på salg av fysiske spill. Salg av spilltilbehør og det hurtig voksende markedet for nedlasting av spill og kjøp av ekstraytelser online skal derfor legges oven i.

De største spillprodusentene anslår at 25-30 prosent av salget i dag foregår digitalt.

”Denne tendensen kommer til å bli enda mer markant med de nye konsollene. De fysiske spillene er kun en plattform for en bred vifte av online muligheter og en betydelig lengre levetid for hvert spill”, uttaler Richard Pettersen.

Ytterligere informasjon: Henrik Groth, +4540522308, hg@k-2.dk