Date:September 22, 2014

Elektronisk sport blomstrer

Dataspilling på konkurransenivå er blitt en internasjonal idrettsgren som spilles og følges av millioner verden over. Elektronisk sport blomstrer også i Norge, med store turneringer som Gigacon med en kvart million kroner i premiepotten.

Dataspill er ikke lenger bare tidsfordriv for tenåringsgutter. Langt over 500 millioner mennesker spiller daglig dataspill, og i land som Sør-Korea og USA tjener profesjonelle spillere millioner i året på verdens hurtigst voksende idrettsgren – elektronisk sport, også kalt e-Sport.

Store norske turneringer

e-Sport feberen har også kommet til Norge, hvor den hittil største turneringen – Gigacon – avvikles i Oslo den 2. til 5. oktober med hele 250 000 kroner i premiepotten.

e-Sport på skole i Norge

Buskerud Folkehøgskole har nettopp opprettet en ny linje for e-Sport, hvor elevene på linja skal bli bedre spillere i løpet av ett år. Med 300 søkere på 30 plasser er det den mest populære linja i skolens historie.

Nye teknologiske muligheter

«Dataspill på konkurransenivå har lenge vært et undergrunnsfenomen her hjemme, men vi opplever at interessen for e-Sport har fått et oppsving i de seneste par år. Det er blitt langt mer sosialt akseptert, og de teknologiske mulighetene for å følge med på e-Sport-turneringer er blitt bedre med nye spillkonsoller som PlayStation 4 og Xbox One,» forteller Richard Pettersen, formann i NSM.

Videregående skoler gir stipend til elektroniske atleter

Fenomenet er i dag så stort at premiepotter på 50 millioner kroner i de største turneringene langt overgår de fleste tradisjonelle idrettsgrenene, og amerikanske videregående skoler tilbyr stipender til de beste elektroniske atletene.

Global tilskuersport

e-Sport er på få år blitt en verdensomspennende tilskuersport, hvor turneringer i spill som FIFA, StarCraft, Counter Strike osv. trekker til seg tusenvis av tilskuere og seere på nettet. Store kommersielle interesser står på spill, som senest da Amazon betalte svimlende 4,5 milliarder kroner for Twitch.com, som med 55 millioner besøkende i måneden er verdens førende e-Sport-kanal på nettet.