Date:September 11, 2013

Fortsatt tillväxt för svenska spelutvecklare

Svensk spelutveckling fortsatte att växa under 2012. Samtliga siffror pekar uppåt och omsättningen ökade med 60 procent till 3,7 miljarder kronor. Det visar Spelutvecklarindex, Dataspelsbranschens årliga samanställning av svenska utvecklares årsredovisningar.

Branschen har vuxit med 215 procent under 2010-2012. En växande majoritet av företagen är lönsamma och redovisar en samlad vinst för fjärde året i rad. Sysselsättningen ökar med 30 procent, eller 455 heltidsanställda, och antalet kvinnor ökar med 39 procent. Svenska spelutvecklare arbetar med några av världens största varumärken, från Star Wars och Mad Max till helsvenska Battlefield, Minecraft och Candy Crush Saga. Några av världens mest spelade, sålda och omtyckta spel utvecklas i Sverige.

– 2012 var ännu ett rekordår för svenska spelutvecklare, 2013 blir av allt att döma ännu bättre. De senaste årens enorma framgångar har gjort att spänningsmomentet i arbetet med rapporten är hur mycket snarare än om siffrorna stiger. Det är givetvis en angenäm situation för en bransch och resultatet av många inbladades hårda arbete, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

Spelutveckling är en tillväxtbransch. Över hälften av landets studior registrerades efter 2008. Det pågår fler stora spelprojekt i 100-miljonersklassen än någonsin tidigare och svenska utvecklare är världsledande på i stort sett alla plattformar.

Ladda ned rapporten HÄR

Om Spelutvecklarindex
Spelutvecklarindex kartlägger, redovisar och analyserar svenska spelutvecklares verksamheter och internationella trender under ett år genom att sammanställa bolagens årsredovisningar. Svensk spelutveckling är en exportnäring och verkar på en i hög grad globaliserad marknad. Spelutvecklarindex 2012 noterar 145 aktiva bolag. Eftersom sammanställningen endast inkluderar aktiebolag finns det ett visst bortfall av företag som t.ex. är registrerade som handelsbolag eller enskild firma.

Bild: Icy Tower 2, Free Lunch Design