Date:November 25, 2014

Ingen sammenhæng mellem computerspil og vold

Amerikansk undersøgelse slår fast at børn og unge ikke bliver voldelige af at spille computerspil med voldelige scener. Aldersmærkerne er dog fortsat vigtige i købssituationen, da spil til voksne fortsat kan virke skræmmende på mindre børn

Nye omfattende amerikanske langtidsstudier viser ingen sammenhæng mellem voldelige scener i computerspil og vold i den virkelige verden. Tværtimod viser undersøgelsen et stigende medieforbrug og et fald i ungdomskriminalitet i perioden 1996 til 2011.

Undersøgelsen er udarbejdet af Christopher Ferguson, der er psykolog ved Stetson University. Til Science Alert advarer han mod, at fokus på computerspil og andre medier gør os blinde for de virkelige problemer.

“Der er en risiko for, at identificere det forkerte problem, såsom medievold, kan distrahere samfundet fra mere presserende problemer såsom fattigdom, uddannelse, faglige forskelle og mental sundhed”, fortæller Christopher Ferguson og fortsætter:

“Denne forskning kan hjælpe samfundet med at fokusere på spørgsmål, der virkelig betyder noget, og undgå at afsætte unødige ressourcer til forfølgelsen af moralske dagsordener med ringe praktisk værdi.”

PEGI folder 2014

Aldersmærker fortsat vigtige
Multimedieforeningen, der er en sammenslutning af spildistributører i Danmark, hilser de nye forskningsresultater velkommen, men opfordrer stadig forældre til at holde øje med de vejledende PEGI (Pan European Game Information) aldersmærker på børnenes pc- og konsolspil.

”Aldersmærkerne handler ikke om spillenes sværhedsgrad, men de kan give et godt fingerpeg om et spil, der er udviklet til voksne, fx kan virke skræmmende på mindre børn”, fortæller Morten Nielsen, der er formand for Multimedieforeningen.

Medierådet: Forældre skal selv tage stilling
Sammen med Medierådet for børn og unge har Multimedieforeningen netop opdateret den årlige kampagne for aldersmærkerne.

”Vi ønsker, at forældrene selv tager stilling til computerspil med udgangspunkt i aldersmærkerne. PEGI aldersmærkning er en vejledende ordning, der kan give en umiddelbar indholdsdeklaration i købsøjeblikket. Derudover kan man forhøre sig hos andre forældre eller pædagogerne i børnenes institution, og det er altid en god ide at tage børnene med på råd. Børnene ved meget om spiltyper og indhold, og de ved hvordan spillene kan spilles i forskellige sammenhænge”, fortæller Anne Mette Thorhauge, formand for Medierådet for Børn og Unge.

Den nye kampagnefolder kan hentes her
Christopher Fergusons resultater kan læses her