Date:May 05, 2014

Rekordår för nordisk spelförsäljning

Under 2011 – 2013 har spelförsäljning i butik i genomsnitt minskat med 13 procent per år. Men det är inte en rättvis representation av marknaden. I årets rapport kan vi för första gången presentera siffror för digital spelförsäljning för en mer komplett bild av spelförsäljningen i Norden.

Med digital försäljning inräknad redovisar vi det starkaste året någonsin för nordisk spelförsäljning, med intäkter över 8,7 miljarder kronor eller närmare en miljard euro. Nordens digitala marknadsandel är hela 63 procent.

– Det var ännu mer än vad vi hade räknat med, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen. Det har skett en stor förändring i spelvärlden de senaste åren, spel för mobiltelefoner, sociala medier och online-spel har kommit väldigt snabbt, inte minst för att de gör spel tillgängliga för nya publikgrupper. Samtidigt sätter de nya konsolerna (Playstation 4 och Xbox One) försäljningsrekord, med dem kan spela både spel på skiva och via nätet.

Traditionella återförsäljare är fortfarande den enskilt största försäljningskanalen. Det största segmentet utanför butikshandel är mobilspel som omsätter 1,7 miljarder kronor. I Sverige uppgår de totala intäkterna till 3,2 miljarder kronor, 46 procent högre än senaste rekordår 2008.

Samtidigt är försäljningen i butik betydligt större än vad enbart mjukvaruförsäljningen kan visa. I rapporten räknar vi inte med försäljningen av hårdvara, time cards eller point cards, tillbehör och t.ex. figuriner (till spelen Skylanders och Disney Infinity).

Läs hela rapporten här.

Om Nordic Game Sales

Rapporten Nordic Game Sales redovisar försäljning av dataspel i Norden. Statistiken är sammanställd av GfK Entertainment och branschorganisationerna Dataspelsbranschen och ANGI, och bygger på försäljning inrapporterad av butiker i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Nytt för i år är en digital uppskattning av amerikanska marknadsundersökningsföretaget SuperData Research. Den digitala andelen baseras på en bedömning av nordisk transaktionsdata på över 800 000 unika betalande spelare som genomfört närmare två miljoner transaktioner: kompletterat med andra källor så som offentliga redovisningar av spelutvecklare och utgivare.

Digitala segment som ingår: MMO Free-to-Play, MMO Pay-to-Play, Social, Mobil, PC och Konsol.