Platforme

De første computerspil var såkaldte ”arkadespil”. Det vil sige, at det var store maskiner, der stod placeret på offentlige steder som grillbarer og indkøbscentre. Man fandt dog hurtigt ud af at lave mindre spillekonsoller, dvs. spillemaskiner, der kunne kobles til fjernsynet hjemme i stuen.

Samtidig begyndte computerne gradvist at blive store nok til, at man kunne spille spil på dem. I dag spilles der stadigvæk spil på hjemmecomputeren og samtidig har konsollerne udviklet sig i to retninger: Hjemmekonsollen og den håndholdte konsol. Desuden har smartphones og tablets også udviklet sig til nye mobile spilplatforme.

Computer (pc og mac)
Hjemmecomputeren gør det ofte både ud for hjemmekontor og underholdningsmedie – herunder spillemaskine. Spillene kan have form af DVD’er, der sættes i computeren, men der kan også være tale om spil, som hentes ned fra internettet eller som spilles direkte over internettet. For eksempel udnytter mange børn og unge muligheden for at spille gratis småspil (puzzles) over internettet.

Spilkonsol (PlayStation 4, Xbox One, WiiU)
I modsætning til computeren er konsollen en mere dedikeret spillemaskine, man slutter til fjernsynet. Spillene ligger ikke på selve konsollen, men har form af DVD’er, man sætter i maskinen. På de nyere konsoller er det også muligt at hente spil og spille sammen over internettet. På konsollerne har ”controlleren” erstattet musen og tastaturet, og der eksperimenteres også med alternative input-former. Der er for eksempel mikrofoner, dansemåtter samt teknologier som Kinect, Move og Wii, hvor man skal lave bevægelser i luften.

Håndholdte konsoller (Nintendo 3DS, PS Vita)
I modsætning til hjemmekonsollen har den håndholdte konsol en indbygget skærm og fylder så lidt, at man kan have den med i tasken eller lommen. I 1980’erne hed det ”bip-bip-spil”, og konceptet er det samme i dag, selvom mange af dem kan lidt mere. For eksempel kan de mest avancerede håndholdte konsoller også afspille film og musik.

Smartphones og tablets
Inden for de seneste år er smartphones og tablets blevet vigtige platforme for interaktive spil. Her kaldes spillene for Apps, og de downloades direkte til enheden via internettet.

I starten var de fleste apps små puzzle-spil, men i dag kan man finde alle genrer til smartphones og tablets. Udvalget er enormt, og der kommer dagligt nye spil til. I modsætning til pc- og konsolspil, så er apps ikke mærket efter PEGI-systemet. I stedet har Apple og Google deres egne aldersvejledninger til hhv iOS og Android.